lördag, augusti 30


De mesta och flesta fria allmänna ytor ytnyttjas ledigt av alla som passerar eller bor i närheten. Här ser vi tex hur gamla rör ute på gatan kan användas som klädsträck. I andra fall ser man ofta människor stå ute på gatorna och tvätta kläder eller diska. Trottoarerna används inte sällan som parkeringsplats eller affärsyta för något snabbmatsställe eller moped-verkstad. Det är intressant att se hur det löser sina vardagsbestyr i en så här tätbefolkad stad. Det är annorlunda mot hur vi gör hemma, men de får det att fungera och ingen verkar misstycka. //Erik

fredag, augusti 29

Vet ni vad som får mig att längta hem? Hösten! Sverige och skog på hösten är faktiskt helt unikt... Fick den här bilden och jag vill bara ut och plocka i mina gummistövlar! Jag ska börja med två dagars total ledighet, har till och med önskat mig surströmming hemma. I Kina äter man ofta svamp, mycket svamp jag inte känner igen, men jag tror inte att allmänheten själva plockar så mycket som vi gör.

Hej, nu måste jag börja packa för att sticka till Sverige igen om ca 8 timmar. Innan dess ska jag hinna sova för klockan är 23.45.

Idag har vi haft en liten fest i vårat hus, min chef, fabrikschefen bjöd in alla managers och våra underchefer/supervisors, så sammanlagt var vi 15 personer. Vi bakade jiaozi (det kan jag, det har gjort förut...!) och skålade med 67-procentig sprit = lokala varianten baiju, 8 årig lagrad. Den var supergod! Det roliga är som vanligt att mina kollegor börjar vingla runt väldigt snabbt, en del blir sentimentala och andra som aldrig pratat engelska vågar helt plötsligt prata jättemycket med mig. Och jag undrar vad hände med folk?! Det var ju bara 2 st 2cl-snapsar?! Som svensk medelstor kvinna så tål man relativt sett hur mkt alkohol som helst.

Det var en fest för att välkomna mig, välkomna min kollega kvalitetschefen (som dock inte var här utan i Sverige på besök) samt en avskedsfest för Rob, logistikchef. (Alla kineser har tagit engelska namn) och fira befordran av Kate som blivit business controller. Vi har sagt att vi ska försöka ha dessa sammankomster lite oftare, de har inte haft någon de senaste året, men från och med nu ska vi ha varannan månad åtminstone. Får se om jag står för en svensk fest någon gång. Vad ska man bjuda på då? (Det är alltid buffe med stående ätning, så några grejer man kan ta och lägga på sitt fat)

Maila in förslag, som i tidigare tävlingar vinner bästa förslag en kinaresa! Pappa, maila in nu, fort fort...

tisdag, augusti 26

Först vill jag komplettera med information om ovädret i Shanghai i måndags. Nyhetsmedia här säger att det var det kraftigaste regnfallet i Shanghai på över 100 år och på tre timmar föll det 150mm nederbörd. Det kan jämföras med högsta uppmätta dygns-nederbörden vid väderstation i Sverige som är 198mm den 28/7 1997 i Norrbotten. Fortfarande under förmiddagen var delar av mittersta ringleden avstängd.

Och så till svenska företag i Kina. Jag kan inte låta bli att imponeras av EF:s exponering här i Shanghai. På nästan alla större gator kan man se affischer med EF:s logga och i många större gallerior har de säljare på plats. Att lära sig prata engelska är många unga kinesers dröm och tro på en framgångsrik framtid. Snacka om att EF är på rätt plats och i rätt tid. Det är bra gjort! //Erik


JAG JOBBAR HÅRT I KINA, SÅ NI VET, HAR INTE HUNNIT UPPDATERA PÅ LÄNGE.
VARFÖR ÄR INTE JORDEN PLATT MED EN SOL OVANFÖR SOM MAN TRODDE FÖRR, DÅ SKULLE VI ALLA VARA VAKNA SAMTIDIGT?

måndag, augusti 25

Klockan var strax innan sex när jag väcktes av ett kraftigt åskväder i morse. Jag tittade ut och såg skyarna öppna sig, regnet vräkte ner. Jag förstod att det skulle bli svårt att hitta en taxi som kunde köra mig till jobbet. Med lite tur lyckades jag ändå få tag i en bil, men vare sig jag eller min chaufför kunde väl ana att vi skulle få spendera drygt fyra timmar tillsammans i bilen sittandes i bilköer, bla två timmar i tunneln under Beihong Road.

Det kraftiga regnet skapade ett kaos i hela Shanghai. Överallt var det bilköer, och trafiken stod mestadels helt stilla. När vi väl kommer ur tunneln kör vi in i nästa bilkö. Denna gång har två bilar krockat i en fyrvägs-korsning. Där står även fyra stillastående bussar med fören mot varandra, och ytterligare ett tiotal bilar med motorerna avstängda. Jag inser att detta är en knut som inte ens kineserna kommer lösa upp under rimlig tid.

Det regnar fortfarande när jag bestämmer mig för att gå sista kilometern till jobbet. Jag tar av mig skorna, kavlar upp byxorna och börjar vada i det drygt decimeter djupa vattnet. Ca 30 minuter senare och totalt 5 timmar efter jag lämnade lägenheten släpar jag mig dyblöt in på kontoret. Få har överhuvudtaget lyckats ta sig till jobbet ännu, men vi få som är där skrattar gott åt kaoset. Än så länge har jag inte börjat fundera på hur jag ska ta mig hem.

När så taxin kommer som ska ta mig hem så blir jag varse att det fortfarande råder kaos i trafiken. Chauffören skakar bara på huvudet när jag säger att jag vill åka till Shuicheng Road. Han säger att det tagit honom 30 minuter från vägkorsningen drygt 200 meter bort till kontoret och att han inte tänker köra mig hem. Jag börjar gå mot närmaste tunnebana ett par kilometer bort. Klockan sju kommer jag innanför dörren hemma, efter 11 och en halv timme borta, varav 4 fyra på jobbet är jag trött och hungrig och blöt och svettig. Det kan verkligen regna här!...Sa jag att det bilvägen bara är 7 km från mitt hem till jobbet? Det innebär att medelhastigheten till jobbet var 1.3km/h. Hade jag haft cyklop och snorkel hade jag alltså krupit snabbare dit.//Erik

söndag, augusti 24

Den gångna helgen lät jag göra till en första kulturhelg här i Shanghai. Shanghai har väl inte gjort sig berömt för sitt kulturella utbud. Men för den intresserade rekomenderar jag varmt ett besök till MOCA (shanghai museum of contemporary art). Det är litet privatfinansierat museum med spännade konst beläget mitt i Peoples park. Gör gärna ett halvdagsbesök i den fina traditionella kinesiska parken och gå sedan till MOCA.

50 Moganshan Road Art Centre ca 20 minuters promenad från Shanghai Train Station är också mycket sevärt. Det är egentligen en liten gata med gamla mekaniska verkstäder där nu gallerister och grafiska byråer samlats. Sammanlagt finns här upp mot ett femtiotal gallerier i häftiga lokaler. Konsten bjuder på allt ifrån konstfoto, 3D konst som keramik och blandade målningar. Här är lätt att sätta av en halv dag. Det finns också flera cafeer att vila sig vid. //Erik

lördag, augusti 23

Ville bara visa upp ett tillbehör i en jobbarkompis matlåda...det sägs ju att kineser äter vad som helts och hittills under min korta vistelse kan jag inte bestrida det påståendet.

Det här är en liten fågel, kanske 6-7 cm lång. Bollen nere i högra hörnet är huvudet...som min jobbarkompis precis har sugit på och spottat ut resterna av. Snart ska hon även gå lös på den lilla kroppen.

Det kanske smakar jättebra, men den är ju så liten att det för mig verkar helt miningslöst att tillaga den och ta med i matlådan :) //Erik

fredag, augusti 22

Fantastiska Google Earth ger en rolig bild av var jag bor, följ med i bilderna...men ännu hellre. Ladda ner Google Eart och lek. //Erik

Övre vänstra hörnet: Kina (även: Taiwan, Laos, Thailand, Fillipinerna)
Övre högra hörnet: Shanghai provins
Nedre vänstra hörnet: Gul ring markerar var jag bor
Nedre högra hörnet: Luijiazui, finanscentrum med några av världens högsta skyskrapor. I google earth ser man de långa skuggoran fran skraporna.

Floden på bilden heter Pudong och var från opiumkriget 1842 fram till mitten av 1900-talet Shanghais livsnerv och där fanns Kinas viktigaste hamn med stor internationell handel. Under det kinesiska inbördeskriget 1949 då Mao Zedong vid Himelska Fridens Torg utropade Folkrepubliken Kina flydde dock investerare till Hongkong. Shanghai förlorade därmed under en period sin betydelse som hamnstad till förmån för just Hongkong.

Idag har Shanghai världens nästa största hamn räknat i tonnage. Störst är Singapore och Hongkong har den tredje största hamnen. Shanghais hamn kallas därför ibland för Kinas motor och jag ska någon gång inom den närmaste tiden passa på att åka ut till hamnområdet och titta.

torsdag, augusti 21

Min morgon:

5.30 vaknade av mig själv
5.45 Startar min jogging tur, lugnt tempo, puls ca 165
6.05 Har sprungit halvvägs och vänder
6.08 Upptäcker att jag sätndigt har två killar i vita löparkläder 1 meter snett bakom mig. Börjar öka för att komma ifrån.
6.15 Har sprungit rätt fort nu, puls 177 (!) men de är fortfarande bakom
6.16 Ena killen spurtar förbi, ett badminton racket i ena handen, en mobilkamera i andra. Diskret försöker han fota mig, han springer tittar framåt och låtsas knappa på mobilen. Imponerande skickligt med tanke på farten. Jag tänker ok, nu måste de vara trötta och lägga ner.
6.20 Fortfarande bakom mig, jag närmar mig avtagsvägen till min fabrik , en midre väg med återvändsgränd, så det blir ju pinsamt för dem om de följer efter in där, lite för uppenbart liksom.
6.24 En killa i vit tröja hänger fortfaranade på! Jag har sprungit rätt fort nu i nästan 20 minuter, jag är impad att han fortfarande orkar.
6.25 Han kommer ifatt och säger hello och fortsätter jobba bredvid. Frågar var jag kommer ifrån och om jag joggar varje morgon. Jag är dock framme i fabriken och säger hejdå och joggar in genom porten och hejar på vakterna. Killen får vända....

Det är en liten spinkig 16-åring som följt mig genom staden och med tanke på att han undrar om jag joggar varje morgon kommer han garanterat vara nånstans längs min löprunda på måndag morgon igen... Men jag tycker det är superbra för mitt tempo blev högre och konstant när jag tävlade med någon strax bakom. Vi får se hur länge han klarar mitt tempo på måndag, ska vara beredd på en snabb löptur då...

onsdag, augusti 20

Jag läste i svenska media att det överallt i Peking finns kameror som övervakar folket som rör sig där. Jag har förgäves promenerat runt i Shanghai och letat efter alla dessa övervakningskameror som tydligen ska vara så vanligt i Kina. Men jag måste göra någon på nyhetsredaktionerna i Sverige besvikna. Visserligen finns det kameror i tunnelbanor, banker, hissar i skyskrapor osv, men inte ute på allmänna platser och gator...så på den punkten skiljer sig inte livet här från det i Sverige.

I min förtvivlan över avsaknaden av storebror fick jag i varje fall syn på den största gräshoppa, eller vad det nu är, jag nånsin skådat. Den är mer än 10 cm lång...och när jag försökte peta på den vred den på sitt lilla huvud och tittade på mig med tomma ögon :) Alien!?

tisdag, augusti 19

Igår fick jag och Lina ett brev från våra snälla vänner på Komsta gård. Det var jättekul att få brev! Många hälsningar, särskilt till Zelda och Arvin så klart från både mig och Lina...kanske kommer det ett svar per snigelpost.

Om jag kan se rätt på poststämpeln har det tagit ca 2 veckor för brevet att nå fram, så det funkar bra att skicka brev eller paket. //Erik

måndag, augusti 18

Hej jag har det också fint i mitt vita rum med provisoriska soffbord och 80-tals golvfläkt.

Dricker inte öl som Erik utan mjölk och baozi som jag har saknat så mkt.

Jag äter baozi till frukost (4st), jag äter en före maten om madame Liu står och lagar dem, sen går jag ner och stjäl två efter maten när alla har gått upp till sina rum.

Jag bor alltså ihop med min chef och två kollegor, kvalitetschefen och logistikchefen. Vi har varsina rum och delar kök och vardagsrum och äter middag därnere ihop. Madame Liu är vår hushållerska som lagar vår mat och städar. Inredningen är inte så snygg i huset men det är åtminstone väldigt bekvämt på detta sätt.

Tittade på nya alternativa boenden i lägenheter igår, men då måste man ha eget kök och jag insåg risken att behöva laga egen mat och mitt intresse svalnade fort. Hellre bor jag kvar i fabriken isåfall.. =)

Puuhh, efter en lång dag på jobbet och 38 grader när man kliver ut så är det gott med en kinesisk öl Suntory och ett nybakt bröd köpt av en gatur-bagare i närheten.

Har räknat ut att om jag äter både lunch och middag ute sju dagar i veckan så kommer jag lägga ca 2000-2500 kr i månaden på mat. Då behöver jag aldrig göra något annat än att micra havregrynsgröten och steka äggen på morgonen. Vet inte om det är en lyx, men nog känns det rätt skönt att kunna välja att ha det så!//Erik

söndag, augusti 17


















När Shanghai moderniseras får gammalt ge plats för nytt. Långt bort i bakgrunden i bilden ovan syns mitt compound. Bilden till vänster visar hus bara en gata längre bort.

Många gånger syns nybyggda hus stå utan inneboende. Det är resultatet av att man bygger först och säljer sen. Bostadskostnaderna har de senaste åren rusat i höjden och idag kostar en 3-4 rummare innanför tredje ringvägen från ca 2 miljoner SEK och uppåt. Det är hisnande summor med tanke på att en en tjänsteman tjänar mellan 2000-5000 SEK/mån.

En växande trend är att framför allt unga par flyttar ut till förorterna där priserna är betydligt lägre. Av den äldre generationen har förorten länge ansetts vara för de sämre ställda, men den yngre generationen frigör sig från äldres värderingar och väljer hellre en bekvämare livsstil i förorten än de skulle ha råd med inne i staden.

Ett liv i förorten ger dessutom många unga pengar över att köpa bil. Därför ser man många unga köra bil i Shanghai. Det är naturligtvis negativt för båda trafiksituationen och miljön, men vi kan omöjligen förvägra kineserna den lyx vi lever med i västvärlden. Det tycks som vi alla har samma drömmar och mål!?//Erik

lördag, augusti 16

Källa Wikipedia om gamla sommarpalatset:


Yuanmingyuan ( 圓明園) var ett komplex av palats och trädgårdar som fyllde 3,5 km².

Palatset låg åtta km nordväst om Beijing och började byggas på 1700-talet och stod färdigt under det tidiga 1800-talet.
Under storre delen av aret bodde Qingdynastins kejsare i det Gamla sommarpalatset, varifrån riket styrdes.

Under det andra opiumkriget brändes och plundrade sommarpalatset av brittiska och franska trupper under ledning av lord Elgin som vedergällning för tillfångatagandet av Harry Parkes och en annan brittisk diplomat.

Jag har varit i det gamla sommarpalatset idag. Var där i April också, det var fint nu med, men jag saknade alla vårblommande träd.

Som vanligt går man och går och glömmer att äta och sitta så jag var helt slut när jag kom hem. Min promenad varade från 10.00 till ca 14.00.

När jag kom hem fick jag jiaozi av mormorn i huset, sen somnade jag. När jag vaknade och kollade i spegeln var jag dessutom röd som en kräfta av solen.

För att skydda sig mot solen använde många kinesiska turister egenplockade solhattar, se bild. Lotus blad! Säg inte att kineser inte är ett kreativt folk, hur många svenskar skulle göra så här?


Såhär ser en Lotus ut. När frökapsel är klar säljs de på gatan som tilltugg, överallt i Beijing och Shanghai. Har inte smakat än om det är gott.


Världens största "utställning" av Lotus blommor.


I dammarna simmade guldfiskar, jag kände mig direkt som hemma.



Det är OS i Beijing om ingen har missat det. Blev påmind imorse när jag promenerade. /Lina

fredag, augusti 15

Ville visa upp min nya fina lilla Thinkpad, den till vänster i bilden. Den väger bara lite mer än 1 kg.

Teknikprylar är glödhett i Shanghai, säkert också i de flesta övriga av landets dryga 100 miljonstäder. De flesta ungdomer slänger sig med de nyaste och modernaste mobilerna.

När kinesiska Lenovo tog över produktionen av persondatorer från IBM visade kinesiska exportföretag att man ville flytta fram sina positioner för mer avancerade industriprodukter. Företag som Lenovo (datorer), Huawei (mobiler och mobila system) eller Haier (elektronikprodukter, potentiell köpare av Electrolux när nu bolaget är så billigt?) visar på att de har kapacitet att lyckas. Man ska inte underskatta det här landet. //Erik

Här kommer en bild på vad man får för 25 kronor/styck i Beijing:

Flipflops-Presentchoklad-En burk snabbkaffe-Hårstylingcreme-Hörlurar Siemens

Mest prisvärt är hårstylingcremen. Har använt den en vecka och mitt utlåtande är att den är lika bra som den jag köpte i Sverige för 300 kr. Så jag gick idag och köpte två till.

På andra platsen prisvärt: Kaffet. I Kina är kaffet svindyrt, den här burken hittade jag på en lokal "ica" och den kostade bara 25 som jag sa, men överallt i Kina så är det "normala" priset på denna burk 55 kr. (!) Inte ens i Sverige kostar den det...

På tredje plats: Flipflopsen. De skönaste jag ägt, de fjädrar när man går med dem.

Hörlurarna och chokladen är nog samma pris i Sverige.

Idag slutade jag min andra kinesiska kurs! Jag har nu fullfölj 2 x 2 veckors intensivkurser i kinesiska. Man få varje gång ett certifikat och en present. Sist fick jag ett par ätpinnar. Jag trodde jag skulle få ett till, då skulle jag kunna äta tillsammans med någon, men nej jag fick ett par örhängen. Fina va? Det är kinesiska fjärilar.


Det är dock inte länge förrän min nästa lektion, jag kommer fortsätta läsa varannan lördag 6 timmar privatlektion i snitt per år. Jag har räknat ut vad det kostar och en timme privatlektion med lokal och kursplan å allt kostar runt 62 kr. Inte särskilt mycket...

Idag är sjunde dagen i rad det regnar och åskar i Shanghai. Det faller otroliga mängder vatten från skyn på kort tid. När avloppen inte kan leda bort allt vatten blir gatorna snabbt till fotledsdjupa vattenfåror. Samtidigt får åsksmällarna värsta ovädret i Sverige att framstå som knallpulversalvor. Ljusblixtarna laddar ur med några sekunders mellanrum och ljudet är direkt och öronbedövande. Det verkar nästan som om det får extra resonans från gatornas höghus. Jag är inte rädd för åska, men det här är av en annan kaliber än jag tidigar upplevt. Det är imponerande och samtidigt väldigt väldigt respektingivande. //Erik

torsdag, augusti 14

Pa formiddagen idag var jag ivag och ansokte om ett sk "residence permit". Pa taxiresan paserade jag da "The Bund", varifran man far en fin vy over Shanghais mest kanda skyline.

Bilden ar alltsa tagen med mobilen fran en taxi, sa kvaliteten ar inget vidare. Men ni ser saklart "Pearl Tower" och lite svagt ocksa konturen av "JinMao Tower", under lang tid kinas hogsta byggnad med en hojd pa ca 450.

Bakom Jing Mao ser ni Kinas nuvarande hogsta byggnad, som fortfarande ar under konstruktion. Det ar byggnaden som har ett kvadratiskt hal pa toppen. Den har nu natt sin fulla hojd pa ca 600m. Omradet heter Lujiazui och ar Shanghais finanskvarter. En battre bild kommer senare. //Erik

tisdag, augusti 12


Här är min arbetsplats. Vi sitter i landskap, totalt 8 personer. Tanken är att jag ska flytta in i Kenneths kontor när han går i pension i oktober, men jag tycker det är bra att sitta tillsammans med teknikerna jag ska jobba med. De kommer ofta till mig och diskuterar och kanske blir steget längre om jag sitter i eget kontor. Ofta är vi inte heller fler än 3-5 personer inne på kontoret samtidigt eftersom vi alla reser väldigt mycket, därför blir det heller aldrig hög ljudnivå.

PS! På söndag jobbar jag, har blivit inbjuden av en för oss viktig kund inom flygindustrin att hålla en endagars utbildning för 20 av deras ingenjörer. De ville inte få någon störning i produktionen, så därför blev det en söndag. Det ska inte vara helt ovanligt här i Kina, men helt otänkbart i Sverige. Ska bli jättekul!//Erik

söndag, augusti 10


För de flest kineser är cykeln, eller för de som har råd mopeden, det vanligaste transportmedlet. Cykeln används för persontransporter, men även som ett arbetsredskap. Ex. för att frakta avfall, byggnadsmaterial och andra varor.

Att åka taxi är en lyx som en snabbt växande och mycket köpstark medelklass i Kina har råd att unna sig. Det sägs att det finns över 100.000 taxibilar i Shanghai. Samtliga taxibilar är Volkswagen. Modellen heter Santana och tillverkas i Kina, det finns bla en VW-fabrik i Shanghai.

VW, Toyota och GM (Buick) är de personbilstillverkare som har lyckats allra bäst med att nå ut på den kinesiska marknaden. Som Lina tidigare skrev finns det gott om stora svarta bilar från dessa tillverkare.

De allra flesta bussarna och de enda av icke kinesiskt märke här i Shanghai är Volvo bussar. Sedan flera år tilbaka tillverkar Volvo bussar i Shanghai genom ett joint-venture med Shanghai Automotive Industry Corp. där respektive part äger 50% av bolaget. //Erik

PEKING-NYHETERNA
Igår kom min studiekompis hem som också bor i min familj, engelsmannen Chris. Han berättade att James vår studiekompis hade vart med om en skum grej igår. Han hade varit och turistat själv i drum bell tower, ett gammalt trum-torn. Helt plötsligt började en massa kineser springa ner för trapporna i hög fart, de ingick i någon guidad grupp och James visste inte varför de sprang men om alla andra springer då gör man ofta det själv också. När de väl var nere fick han höra att en engelsk kvinna hade blivit knivhuggen av en kines som varit däruppe. Strax efter så hoppar/ramlar (!) någon ner från trumtornet!!

Idag på CNN-hemsida kan man läsa om att det var ett amerikanskt par som blev attackerat där mannen dog, kvinnan allvarligt skadad och en turistguide också skadad. Sedan hade gärningsmannen hoppat från tornet och tagit sitt liv. Men det står inte i SVD ännu, fast det var igår.

lördag, augusti 9

Dumplings ( uttalas "Dammplings")kallas ett av de vanligaste tillbehören till mat i Kina, det är att jämföra med ris, potatis eller pasta, man har det en massa andra rätter och äter inte bara dumplings.

Det är precis som raviolikuddar, man viker ihop en liten deg platta fylld med en köttfärs och grönsakssmet.
På kinesiska heter det Jiaoze och uttalas "jaodse". Min familj lärde mig hur man gör dem idag och visade med ett bestämt grepp exakt hur man ska vika ihop dem, då jag gjorde 20 st helt "felaktiga" först.... Snart är det middag och då får hela familjen prova mina hemgjorde jaodsar!
//Lina


Utanför mitt hus. Jag tycker de röda lyktorna är väldigt fina.








Är det någon som vet om det här är en Litchi innan den har torkat på utsidan och mognat? Jag har isåfall hittat många Litchi träd på min promenad.








Plocka ogräs - arbetare vid en vägkorsning.





Här på hörnet kan man bland annat köpa flottigt bröd och DVD´s. Det har jag ännu inte gjort.








Snart är nog cykeln färdigpackad så han kan cykla iväg och slänga skräpet. De håller på och river ut inredningen ur en butik.

Det sägs att alla världens lyftkranar inför OS har varit i Peking. Det får nog anses vara en överdrift, för även i Shanghai byggs det nya höghus överallt.

Men, trots att många bostadsområden inte är äldre än 5-10 år så ser mycket slitet ut redan. Den smutsiga nederbörden får fasaderna att snabbt bli grådassiga. Innifrån lägenheterna syns det tydligast på att fönstrena snabbt blir skitiga. Tack och lov får vi i mitt compound hjälp med fönsterputsningen.

Under lunchen såg jag att herr och fru Zhang putsade fönstrena på grannhuset. Under min lunch firade de smidigt sig ner 12 våningar. Lägg i nedre bilden märke till att de hänger utanpå fasaden i en lina förankrad på taket av det 30 våningar höga huset.



Kanske får det er att tänka på OS-invigningen igår, då superentreprenören och OS-guldmedaljören från 1984 Li Ning smidigt svingade sig längs överkanten på fågelboet. Det var en imponerande invigning som kineserna är mycket stolta över. //Erik

Kinesisk alla hjärtans dag
Den 7/7 enligt kinesisk kalender, men den 7/8 2008 enligt internationell kalender

På lektionen fick vi ett papper utdelat med en historia varför alla hjärtans dag firas. Jag tänkte översätta den till er:

Berättelsen om tjurherden och vävflickan
Sent på sommaren står stjärnorna Altair och Vega högt på himlen. Här är berättelsen om dem.

En ung tjurherde som hette Niulang (Altair) råkar se sju ängla systrar so badar i en sjö. Uppmuntrad av den busiga tjuren stjäl han deras kläder och väntar för att få se vad som händer.

Systrarna väljer ut den yngsta och vackraste systern Zhinü (Vävflickan, Vega) för att gå och hämta deras kläder. Hon gör det men eftersom Niulang har sett henne naken är hon tvungen att svara ja när han sedan friar till henne. Hon visar sig bli en underbar fru och han en bra make, de lever lyckliga och får två barn.

Men Himlens gudinna, Zhinü mor, får reda på att att Zhinü gift sig med en dödlig och blir rasande. Hon tvingar tillbaka vävflickan Zhinü till hennes tidigare jobb att väva färggranna moln på himlen.

Nere på jorden är Niulang väldigt upprörd att hans fru saknas. Plötsligt säger hans tjur att om Niulang dödar honom och sätter på sig tjurens skinn kan Niulang åka till himlen för att hitta sin fru. Med rinnande tårar dödar Niulang sin tjur och sätter skinnet på sig och sina barn och åker till himlen.

Gudinnan får reda på att han kommit till himlen och blir mycket arg. Hon drar loss en hårnål och rispar en flod i himlen som separerar de älskade för alltid. (Denna flod av stjärnor kallas "the milky way")

Zhinü måste för alltid sitta på ena sidan av floden och sorgset väva sina moln medan Niulang ser på från andra sidan och tar hand om deras barn. ( beta- och gamma- Aquilae strärnorna)

Men en gång om året flyger alla skator i världen upp till himlen och bildar en bro så att de älskande kan få vara tillsammans en natt, nämligen den sjunde natten den sjunde månaden.

Det sägs att om det regnar på denna natt så är det tårar från Niulang och Zhinü som gråter över deras livs lidande.

fredag, augusti 8

Angående OS i Beijing:

Jag kan upplysa om att det var väldigt grått och smoggigt, ungefär som det brukar, idag. Tyvärr har ansträngningarna inte hjälpt tillräckligt för att få en ren, genomskinlig luft. Det är synd, privat-biltrafiken har trots allt halverats. Det råder grillförbud sen länge. (När jag var i Xuanhua för ett par veckor sen, 20 mil härifrån, såg jag en dag 24 poliser stå och vakta vid ett hörn. Det visade sig att restaurangen hade grillat mat, utomhus! Så poliserna stod där resten av kvällen!) //Lina

För ca. 3 år sedan bestämde sig regeringen i Kina för att öka skatteintäkterna från näringsidkare. Man införde då ett system där företagare kunde köpa kvitton med förtrycka belopp av myndigheterna, s.k. fapiao. Avsikten var att företagaren alltid skulle lämna ett "fapiao" till kunden vid försäljning av vara eller tjänst. I realiteten måste man alltid be specifikt om ett fapiao, annars får man ett helt vanligt och helt värdelöst kvitto. (OBS! Bilden visar ett fapiao utan förtryckt belopp, båda varianterna förekommer)

Systemet fungerar nämligen så att om du som privatperson eller företag vill göra avdrag på skatten så måste du uppvisa fapiao´s med motsvarande belopp som avdraget avser. Det motiverar både privatpersoner, men kanske framför allt tjänstepersoner att alltid be om ett fapiao då man gjort ett utlägg i tjänsten. För det är endast vid uppvisande av sitt fapiao man kan få ersättning av företaget för sitt utlägg.

För att ytterligare motivera människor att be om sitt fapiao så har alla förtryckta fapiao´s även en skraplott där man kan vinna en summa pengar. De flesta vinsterna ligger på ca 10RMB (10SEK). Kruxet här är att då du vunnit ett belopp med ditt fapiao och vill lösa in vinsten måste du lämna ifrån dig ditt fapiao. Tänk dig då att du har ett fapiao med förtryckt belopp 500RMB, har gjort utlägg i tjänst på samma summa och vinner 10RMB på lotten. Är du då beredd att byta 500RMB mot 10RMB....nja! Hur som helts ledde det här skattesystemet till dramatiskt ökade skatteintäkter för den kinesiska staten. Pengar som idag kommer många människor till dels.

Kuriosa: Den statliga inkomstskatten ligger på 20-25% beroende på inkomst.



Det kinesiska skolsystemet är något annorlunda är det västerländska. Att på eftermiddagen kl 17 få i uppgift att kunna recitera en text dagen efter har precis hänt mig. Dvs att återberätta den ORDAGRANNT, utan att titta i boken...! Det har jag inte varit med om en enda gång efter typ 17 år i skolan...
Men men, i morse när jag vaknade så kunde rabbla den utan problem!! Ring om ni vill höra, haha... På flytande kinesiska, jag kan ju avslöja att den handlar om vad föräldrars kärlek är och att den är ganska kul.
Idag fick jag återigen en ny text att lära mig utantill den handlar om en listig lillebror. Känner jag någon sådan?


Träningsaker finns utställda överallt, alltid väldigt färglada. Jag och Erik provade ett par när vi var i Shanghai. Det var allt utom jobbigt, möjligtvis en balansträning för det var inget motstånd i någon träningsmaskin, utan både ben och armar far som bara den när man tar i lite...

Det finns ett typ av skateboard här som ALLA barn har. På kvällarna när jag kommer hem är alla familjer ute med barnen på "plattan" här på området. Hjulen blinkar och lyser när de åker, vilket ger en häftig effekt när de är mörkt ute.

Skateboarden består av två delar, så man den bakre delen sidledes för att få fart så man behöver aldrig sätta ner foten. Om man är sugen på att göra bra business så bör man åka hit och kolla på leksakstrender, det finns så mycket roliga leksaker som jag aldrig sett i Europa och troligtvis är de billiga också eftersom varenda unge har en. Hittills har jag hittat två, det finns säkerligen hur mycket somhelst!

BY THE WAY, JAG HAR SAGT HEJ DÅ TOTALT TILL BESTICK; ALLT ÄTS MED PINNAR, T.O.M SOPPA DÅ MAN DRICKER FRÅN SKÅLEN OCH PILLAR I SIG DET SOM ÄR FAST I SOPPAN MED PINNARNA.





Finns det något bättre sätt att fira in OS i Beijing på än hemma hos en kinesisk familj, vid ett bord fullt av mat och deras lokala sprit, Baijiu´n??

Det tyckte iallafall inte jag, så efter skolan idag så var jag med vid middagen då vi åt på det traditionella sättet med många rätter i olika skålar som man plockar från med sina pinnar. Alla rätter står på en snurrskiva och borden ska vara runda. Ingen sitter på hörnet och man slipper skicka allt fram å tillbaks, det är bara att snurra-snurra-snurra, plocka-plocka-plocka!
När man tycker att det är dags att svepa sitt glas med sprit- då säger man bara gampei till grannen!