söndag, november 30

Efter en dryg vecka med regn och kyla i Shanghai så fick vi nu en härligt helg med mycket sol och ca 15 graders värme. Jag har njutit av vädret och på en av mina promenader hittade jag min drömbutik. Ni minns kanske piken från min kära att jag köper mycket skor!? Idag hittade jag en liten skomakare som kan tillverka skor åt mig. Runt 800RMB för ett par läckra skinnskor med lädersula. Det fanns många modeller att välja på, men varje par skor är alltså handtillverkade och måttanpassade efter köparens fot. Köpte inga idag, men kommer säkert bli par inom en snar framtid :)

(Imorn kommer fina bilder och fler intressanta inlägg) Erik

lördag, november 15

Kolla vilka coola motorcyklar de har, trehjulingar är vanligare än tvåhjulingar. Jag vill ha den blå och Erik den röda.






En annan syn i trädgården på hotellet: Erik och hans nya kompis

I trädgården på hotellet:

På vägen hem tog vi samma buss och den tog ett varv runt Tiananmen square (Himmelska fridens torg), Förbjudna staden och fortsatte upp förbi Xidan shoppingstreet. Det var fint att se det i kvällsmörkret från fönstret i en fullpackad stadsbuss. Erik hade inte varit där förut och blev

imponerad.




Kl.15 igår åkte vi iväg till Qianmen Dajie, ett nyuppbyggd shoppingdistrikt med kinesiska hus. Det öppnade inför OS men ännu var många lokaler inte uthyrda. Vi åkte buss tillsammans med Madame Liu härifrån. Det blev lite julklappshoppande. Men som i 9 fall av 10 har Erik köpt ett par nya skinnskor. Bruna denna gång. Och som i 10 fall av 10 har han inte heller prutat fast jag har lärt han att man måste göra det! :)

fredag, november 14

I sällskapsrummet på hotellet: Vi har slagit oss ner i soffan, bett personalen värma upp glöggen Erik fixat från IKEA Shanghai och öppnat Annas pepparkakor. (Också IKEA - tack Ingvar Kamprad!) Vi bjöd de som jobbar här på lite 21 % starkvinsglögg med en aning konjak, de tyckte det smakade hostmedicin. Men vi njuter av doften och smaken av jul! Det är ju bara 6 veckor kvar nu.

Vi sitter och planerar för hur vi ska optimera Sverige besöket - 14 värdefulla dagar! Längdskidorna börjar sakna oss nu. Vi börjar sakna familjerna. Det känns bra att komma hem!

Min söta vän under fruktträdet i trädgården på vårt hotell. Kl 15 kommer madame Liu (som lagar mat i vårt hus och hennes familj äger hotellet) och tar med oss på lite shopping. Billiga skor blir det idag.

Frukten är sharon-frukt och igår åt jag en nyplockad efter kaffet.

torsdag, november 13


38 kronors kvalitet. Tappat en gång i golvet. Jag som var så nöjd med min klocka jag hittade här i stan för 38 kr, mina gamla har slut på batteri, alla tre. Men glasvalet var nog inte det bästa på den här modellen.

En bild på hemlängtan:


lördag, november 8

Peoples Republic of China = PRC
  • Patience (Tålamod)
  • Relations (Relationer)
  • Cash (Kontanter)

Korrupthet 2:
En annan vän hade inte tid att köra upp, skrev provet och använda sina kontakter för att få körkortet ändå.

Korrupt 1:
Jag har en vän som vi kan kalla Malin. Hon är något år äldre än mig, har en liten dotter och en man som jobbar i försvaret. Han har alltid jobbat långt bort i en annan stad och familjen fått ha sin dotter hos morföräldrarna. Men nu äntligen hade de råd att muta mannens chef så han kunde förflytta honom till Malin och deras dotters hemstad. De gav honom motsvarande 5 civilingenjörs-månadslöner, ca 150 000 kronor.

Det var tydligen inget konstigt, såfort man kom in i försvaret har man lägst rang och det går inte att jobba sig upp, utan det finns inofficiella belopp som det kostar att hoppa upp ett pinnhål. Så första åren går du plus minus noll om du vill upp, hela din årslön kommer gå till din chef! (Under bordet)

Det blir som en slags investering, för när du väl kommit upp så kan du också börja håva in pengar av dem under dig. Det gör ju också att ingen vill ta bort detta inofficiella system, om du en gång har betalat en årslön för att få komma upp och har chansen att få tillbaka dina pengar, så förlorar du ju hela din investering om man tar bort korruptheten!

Efter att ha funderat på detta är jag tacksam att jag har sluppit finnas i ett sådant system, att det inte har funnits i Sverige under min tid och i de miljöer jag varit. För hur skulle du själv göra, om du hade betalat 360 000 kr, sedan ytterliggare 150 000 kr och fick välja mellan att inte få tillbaka några pengar alls och få bort korruptheten eller ta tillbaka de pengar från dem du befordrar i din tur och behålla korrupheten?

(All siffror är omvandlade till svenska motsvarigheter för att det ska gå att förstå, sett till månadslöner.)//Lina

Nu vet jag vilka rätter jag gillar bäst och vad de heter på kinesiska, så jag kan utan problem gå iväg till restaurangen uppe i korsningen och köpa hem mat för en helg. För 46 kr får man det ni ser nedan. Jag gillar att köpa hem mat och äta tillsammans hemma, medan de i mitt hus är oförstående, de tycker att ska man äta hemma lagar man, annars tar man chansen att gå ut och äta på restaurang.

Det ni ser är:
1) Äggplanta/aubergine - stekt i en sås med tomat, paprika och chili, lite sötsalt. "Tschiedse"
2) Tofu och köttfärs i en kryddig tomatsås och chiliolja "Mabpå döufu"
3) Wokade gröna bönor med knaperstekt bacon och chili och kinesisk peppar "ganbien döujiar"
4) Pastaknyten med kött och grönsaksfyllning "jiaozi, dscho-röu djio-tsai"
5) Majspannkakor / bröd, sött som platta sockerkakor. "Ymi-bing"
Det här är rätter som jag är övertygad om att de mest kräsna västerlänningar tycker om!

fredag, november 7

Choklad från Sverige.

Jag visste inte att jag skulle sakna det förrän Vic lämnade sin PLOPP i kylskåpet. Ja kunde ju inte låta bli och åt ju såklart upp hans choklad en kväll när jag hade ett riktigt choklad-crave.
För att återgälda honom så beställde jag choklad från Fagersta som fick skeppas med några gäster härifrån som var på plats i Fagersta förra veckan.
I Sverige finns verkligen mycket varierande och god choklad!
På bilden ser ni något intressant ett original (JAPP) och en kopia (Euroshopper). Men efter att ha gjort en jämförelse gillar jag faktiskt Euroshopper bättre! Är det ok att kopiera andra om man gör det bättre än originalet? Eller heter det inte kopiera då?

Här en annan bild från Guiyang tillsammans med Joe som jobbar i min grupp. Erik



Det har frågats efter fler personbilder. Här syns jag tillsammans med vårt gäng i Taiwan (2 personer saknas). Det är alltså en ganska lite grupp jämfört med vad vi är i Kina, 150 personer. Erik

tisdag, november 4

På nya tjänster:
Livet här i Kina rusar fram i 120 knyck....idag blev jag befodrad till Teknisk Chef Seco Kina. Jag får ansvaret för en grupp med 6 tekniker och en assistent. Min grupp ansvarar bla för teknisk support och utbildning för vår marknad. Dessutom får jag ansvar för att själv ge teknisk support till Taiwan, kommer därmed spendera en hel del tid där också.

Känns helt galet; spännande, kul o utmanande...jag har turen att börja en ledarskapsträning inom två veckor och kommer då också få en personlig mentor jag kan använda som bollplank ,Erik

När jag kommer hem från mina tjänsteresor brukar det stå små askar med godis på mitt skrivbord , ja inte bara godis utan det kan vara kokta ägg och såna konstiga saker också. Men ialf, när jag kom tillbaka till kontoret i måndags hade någon ställt dit de här söta askarna...kanske tänker de på mig och Lina!?, Erik

söndag, november 2

Ännu en helg i bergen. I lördags morse kl 9.00 tog jag och chefen bilen till en liten bergsby, den var verkligen liten t.o.m i svenska mått mätt. Den är känd för sitt varma källvatten som rykande forsar nerför berget.

Till vänster ser ni byn och i mitten den slingrande stigen/trappan som vi började att vandra. Det är härligt att gå längs bergsryggen, det blåser så man nästan flyger bort. Men luften är ren! Och se det rykande vattnet är häftigt. Dessutom kom det snö (!) regelbundet, såna små som försvinner men ändå. Årets första snö för mig.


Byn var så liten att ryktet spred sig snabbt att en utlänning var i stan. Vi gick och åt lunch på ett ställe, då gick ägaren ut på gatan och skrek: Hey! Det är en utlänning här! Samma sak i minishoppen, skulle betala mitt vatten, då går ägaren ut och skriker: Utlänning! Utlänning!

Hursomhelst, mycket av vandringen är i färdigbyggda trappor, men vi tog en avsides stig, brant och snårig. Detvar en utmaning att ta sig upp för, men utsikten här till vänster var värd det.


Här ser ni hur chefen kämpar sista biten. Jag var helt slut efter att ha kommit upp, tyvärr var det värre att ta sig ner, gruset rullade under fötterna och det var så brant att man gled bitvis.


Vilopaus i en liten kinastuga på en topp längs trapp-stigen.



Fint målat innertak som alltid.












Shoppat lite, hittade stövlar och kunde inte bestämma mig för vilken färg jag skulle köpa, så det blev båda. ca 100 :- per par. Lägg märke till min snygga sopkorg för 7 :- i bakgrunden, det är en YSL.

lördag, november 1

Ett självporträtt som visar mina nya glasögen...ett impulsköp jag gjorde i Singapore. Titanbåge i samma ton som mitt hår...dvs, någonstans mellan råttfärgat och brunt. Erik

Kineser, kineser, kineser....och nästan alla har de en moped. Särskilt kul att se dem samlas vid rödljus. När det slår om till grönt är det som att befinna sig vid en formel-1 bana...vinande motorsång som från en maskinhall full med symaskiner. Snabbaste starten kommer undan trängseln. //Erik


Jordbruket i Kina är som bilderna visar småskaligt. De hundratals miljoner bönder som finns i Kina arrenderar små jordmåner från centralmakten och de tillåts inte arrendera vidare sin plätt mot betalning. Det nuvarande jordbrukssystemet infördes av Mao under kulturrevolution och gav centralmakten total kontroll över jordbruket. Målsättningen var att sysselsätta så många som möjligt inom jordbruket och se till att Kina var självförsörjande på livsmedel.

Men på ca 20 år har Kina gått från självförsörjande på livsmedel till nettoimportör. För att möta den ökande efterfrågan och få upp produktiviteten inom jordbruket har har nu centralregeringen beslutat att påbörja omfattande jordbruksreformer. Först ut har man under månaden som gick beslutat att tillåta bönderna att mot betalning arrendera sin jordmån till högstbjudande bonde. Dvs nästan som i en marknadsekonomi, men med undantag för att bönderna fortsatt inte tillåts äga marken. Vem vet, kanske tillåts bönderna inom en snar framtid äga sin egen mark...inte sannolikt enligt utländska bedömare, men Kinas kommunistparti har överraskat förut. //Erik


Rättelse från föregående inlägg:

Senast Lina hade en bäddad säng måste varit sista natten i vår lägenhet i Fagersta. Alltså bara ca 7 månader sedan. Hennes söta fästman hade som vana att bädda sängen när Lina var i duschen...men den blev aldrig bäddad någon längre tid, för min kära Lina har en vana (eller ovana för den som vill) att riva upp täcket när hon ser en bäddad säng, ungefär som en klåda som måsta klias :) , Erik