I veckan som gick var jag i Taiwan. Jag är teknisk chef för både fastlands-Kina och Taiwan, så reser dit min 1 gång/kvartal. Taiwan är ett intressant land. Det påminner mycket om Kina; mat, språk, historia, trafikstockningar, folkträngsel, etc. Men är i vissa avseenden är det också ett hypermodernt land...och inte minst en stolt och från Kina självständig demokrati.
Taiwan är till ytan något större än Småland. På den ytan trängs 23miljoner människor och minsta liten fri yta utnyttjas till odlingar. På bilden syns risodlingar på landsbygden, men även inne i storstäder som Taipei (=Tai nord), Taizhong (=Taiwan mitten), Tainan (=Tai syd) och Taidong (=Tai öst) odlas det ris på lediga ytor. Erik
lördag, februari 28
torsdag, februari 26
Konstiga dialoger, det är inte första kineser diskuterar min vikt helt ogenerat. Taget från lunchen mitt i ett bolags-genomgångs-möte:
-Så Lina, har du gått upp eller ner i vikt sen du kom hit? (Säljbolag-Kina-högsta chef, kines)
-I dont know, you tell me. (Jag)
- Do you drink green tea? That helps! (Säljbolag-Kina-högsta chef, kines)
- Ja, jag dricker grönt te, varje dag. (Jag)
- Helps? Helps what? (Vårt företags VD, svensk)
- To loose weight! (Säljbolag-Kina-högsta chef, kines)
- Do you work out? (Vår kundcenter manager, kines)
- Hmm ja, inte så mkt som förut, spelar badminton ibland, springer då och då, går till jobbet.... (Jag)
måndag, februari 23
Jag kommer försöka undvika att gå ner i gruvor under min tid här, får försöka hålla mig ovanför jord. Kinesiska gruvor är bland världens farligaste inom gruvindustrin. Dagbrott, där man inte är under jord, känns desto säkrare så mina besök får gå till sådana patser. I min grupp är ju folk ut till olika gruvor och ännu har jag inte sett det som en risk för något som nedanstående.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-73-doda-i-kinesisk-gruvexplosion-1.804501
Minst 73 gruvarbetare dödades och omkring hundra stängdes inne efter en gasexplosion i en kolgruva i Shanxiprovinsen i Kina.
Då explosionen inträffade fanns 436 arbetare i gruvan, som ligger i staden Gujiao nära provinshuvudstaden Taiyan.
Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina lyckades 340 arbetare ta sig ut ur gruvan. 114 personer fördes till sjukhus, 24 av dem med allvarliga skador.
Inga uppgifter fanns om de nära hundra saknade arbetarna. Om några av de instängda arbetarna eller de svårt skadade fanns bland dödsoffren är oklart.
Gruvan i Guijao är en av Kinas främsta producenter av kol, uppger CNN.
Landets gruvindustri hör till de farligast i världen; i fjol rapporterades 3.200 omkomna. En siffra som dock uppskattas vara långt högre i verkligheten eftersom åtskilliga olyckor aldrig anmäls, skriver BBC.
söndag, februari 22
Mat mat mat... följer Erik och berättar om mat och därför att i Kina är mat verkligen a och o.
Lyssnade i bilen på Ms Liu och Mr Zhang: ...Ms Liu berättar en massa om hennes dotter...en plats nämns... Mr Zhang flikar in när han hör platsens namn: Jag har vart där, maten var god!
(Wo quguo, chi de bu cuo!)
Det är verkligen typiskt honom, han är bra på att berätta om resvärda platser och varje ställes speciella mat och om den är god. Och han frågar alltid om vi har diverse rätter, grönsaker i Sveriga, hur ofta vi äter fårkött, om vi äter fiskhuvudet, om Tofu är jättedyrt.
Kineserna äter nämligen allt utom bordsbenen enligt honom.
lördag, februari 21
Tog en härlig vår-promenad i för mig nya kvarter och funderade på att börja ta matlektioner. Tänk att komma hem till Sverige och kunna laga kinesisk mat. Då menar jag inte någon försvenskad kinesisk husmanskost, utan riktig genuint kinesiska rätter....det skulle vara roligt att bjuda på.
Här i Shanghai är det lätt att inspireras till matlagning, längs gatorna bokstavligen myllrar det av små frukt och grönsaksstånd. Lite varstans hittar man också kötthandlare där man väljer bland livs levande hönor, krabbor, fiskar i alla dess slag, kaniner, etc. Inte enligt svenska djurhållningsregler, men så kan vi inte heller få tag i så färskt kött i Sverige. /Erik
fredag, februari 20
Nyligen hemkommen från Hangzhou, gudarnas plats på jorden enligt kinesiskt ordspråk. Var hos kund, men om man har tid att stanna så finns här också modern storstad och kända West Lake. Bäst tycker jag ändå att det verkar vara att hyra cykel och trampa till te-plantager och tempel uppe i bergen. När jag anlände till Shanghai train station var det som att kliva in i kön till en konsert vid globen...överallt myllrade det av människor och det gäller att hamna rätt i strömmen för att nå sitt mål. De är verkligen många... kineserna! :) Erik
torsdag, februari 19
Det är efter att upplevt hur frustrerande det är att inte förstå "bordsdiskussioner", dvs snabba diskussioner med flera inblandade i en grupp. Vid dessa tillfällen är översättningar värdelösa, det är alltför förenklande, kommer försent och tappar poänger. Speciellt jobbigt är det när alla brister ut i ett jätteskratt, jag sitter och undrar "vad var det nu som var kul?" men det går inte att översätta sådan tillfällen. Man måste vara med från början och ha fattat allas inflikningar för att förstå den sista poängen.

Och det är ju inte ens säkert att jag hade skrattat med om jag förstått varenda ord, eftersom vår bakgrund, kultur och troligtvis humor är olika.
tisdag, februari 17
måndag, februari 16
Kom hem igår (söndag) kl 15.00 från Beijing & språkkurs. Det var kul att komma igång efter juluppehåll och lektionerna gör en inspirerad att fortsätta kämpa. Hann både ut och springa, handla mat, ta ett långt telefonsamtal med Erik, kolla på Twin Peaks, repetera glosor, en lång dusch, komma igång lite med måndagens jobb samt läsa lite i boken Den hemlige kocken.
Mitt nya boende är så bekvämt att det känns helt plötsligt som jag fått mer tid över. När allt är väl organiserat så spar man så mycket tid på att leta eller stoppa tillbaka saker eller inte veta vad man tänkte göra. Men man ska inte minimera betydelsen av städ, disk och tvätthjälp. Så jag är klart inspirerad till mitt hus när jag kommer tillbaka. Både av inredningen här samt att det är hög livskvalitet att (kunna) anlita hemhjälp. (=hög prioritet om vi skaffar ett hus Erik)
Att arbeta i Kina är på många sätt väldigt annorlunda mot att arbeta i Sverige. En sak som jag upplever som utmanande och ibland både svårt och frustrerande är att kineser generellt uttrycker sig mindre direkt och mer nyanserat.
Det är sällan jag får ett rakt ja eller nej till svar på frågor, och ett ja eller nej till svar behöver inte betyda ja eller nej. Själva svaret döljer sig snarare i sammanhanget, tonfall, ansiktsuttryck och kroppsspråk. Titta bara på maskerna till vänster. Är de arga eller glada?
Svaret på frågan ovan beror sannolikt på din relation till bilden, vilket leder mig in på det centrala med relationer i Kina. En kinesisk kollega uttryckte sig ungefär så här: I Sverige har ni långa rektangulära bord där ni sitter ensamma och äter från varsin tallrik. I Kina sitter vi alla tillsammans och äter kring ett runt bord från samma skål. Åtminstone jag kan känna igen mig i bilden och jag tycker det är ett målande exempel som både visar hur naturligt det är att agera ensam i Sverige, såväl som hur centralt det är med gruppen i Kina. Här borta är man starkast i gruppen och lojaliteten mot gruppen är avgörande för din framgång. Man kanske skulle kunna uttrycka det så här: EQ före IQ /Erik
söndag, februari 15
Nyklippt! I fredags gjorde jag ett försök till frisören och lyckades faktiskt! Eller han lyckades, frisören var duktig och gjorde en frisyr som jag är otroligt nöjd med och jag kunde andas ut efter halva tiden då jag insåg att det skulle funka... Jag brukar dra mig för att gå till frisören, för kommunikationen är för svår, en gång fick jag lämna frisörstolen efter 10 minuters diskussion.
lördag, februari 14
Har precis avslutat trilogin Millennium av Stieg Larsson. För er som inte läst den, gör det...och gör det nu. Det är sanslöst spännande deckare svåra att lägga ifrån sig och inom en dryg vecka har filmatiseringen av 1:a boken "Män som hatar kvinnor" premiär.
Lästa f.ö. på di.se att trilogin nu sålt över 10miljoner exemplar och att Stieg Larsson idag är världens näst mest säljande författare. Inte dåligt...undrar just om det omtalade och gömda 4:e manuset någonsin kommer i tryck!? /Erik
Lördag och inledningen på första hela helgen i Shanghai på två månader. Jobbade sent igår men vaknade ändå utvilad tidigt imorse. Njöt över en kopp kaffe och kinesiskastudier från sängen innan jag körde ett ordentligt gympass som resulterade i en lättare sträckning i axeln. Sedan lite jobb innan jag kom iväg på en shoppingrunda. Än en gång har jag köpt ett par skor (hongse pixie)...man kan ju inte ha för många läderskor!?
På vägen hem snappade min känsliga näsa upp doften av jordgubbar (caomei). Köpte ett kilo för 10kr...nu hemma och ska snart avnjuta dem med mjölk och Arn Tempelriddaren. /Erik
torsdag, februari 12
Torsdags middag: Idag åt jag och Lance middag på en restaurant precis utanför jobbet. Jag åt samma sak idag som igår (en favorit, räkorna i sötsur sås). Maten var lika god, MEN priset... Jag skojar inte, priset var en tredjedel, för exakt samma samk och lika stor räkrätt jag åt igår på hotellet.
onsdag, februari 11
Onsdagens mat:
Firande av Yuan Xiao Jie (eller hur det stavas!)
Självinbjudan nummer 1:
Jag har ju inget kök nu när jag bor på hotell, så måndagen bjöd jag in mig själv hos min chef, där våran Ms Liu lagar maten precis som när vi alla bodde ihop tidigare. Han såg först förvånad ut när jag frågade, vilket jag tyckte var konstigt, för vi hade kommit överens om att jag skulle dit och äta några dagar i veckan, men sedan bjöd glatt in mig.
Under dagen börjar jag förstå att detta är en dag som är ungefär som vår nyårsafton, en av kinas största högtider, då man samlar familjen, äter en speciell rätt och skjuter fyrverkerier... Och mycket riktigt både hans mor, far och svärmor var samlade och vi gick sedan och tittade på fyrverkerierna.
Hur hade du känt om din utländske kollega kom och frågade om han/hon fick komma hem till dig och äta middag idag på julafton eller nyårsafton?
tisdag, februari 10
Tillbaka i Kina, narmare bestamt i Chengdu Sizhuan province. Snabb overgang fran Italienska delikatesser till Kinesisk delikatesser...har ett bord som dignar av ca 20 olika sma ratter, gott gott. Sen en snabb slang av hur knasigt det kan vara i Kina, en trottoar med boskapsfosare. Sakert inte en ovanlig syn i Indien, men i stadskarnan av en multimiljonstad som Chengdu!? Erik
måndag, februari 9
Trött morgon... Jag har alltid ett tight morgon schema, för att slippa gå upp tidigt. 6.45 upp - fixa iordning sig - 07.00 -Äta - 07.15 - Packa väskan, borsta tänderna klä på sig. 07.25 Gå.
Men tyvärr sabbas detta schema numera, när frukosten som ska komma kl. 07.00 inte dyker upp förrän 07.11. Då hinner jag sitta i 11 minuter och känna irritationen stiga... Långa 11 minuter.
I går tappade jag hoppet 07.09 och värmde lite rester istället. Sedan 2 minuter senare kom frukosten som jag fick lämna, då jag gjort min egen.
Hur kan 11 minuter vara så långa och viktiga, senare på dagen, allt som oftast är ju 11 minuter ingenting? Att skriva detta tog ju säkert 4 minuter, dvs en tredje del av de 11 minuterna är nu borta igen.
söndag, februari 8
January forbi och precis hemkommen fran Italien...därmed har jag hunnit passera Sverige, Kina, Polen, Kina, Vietnam och slutligen Italien in nämnda ordning under en och samma manad....puh! Skulle vilja njuta av en lugn vecka pa kontret i Shanghai, men ska vidare igen tidigt imorn bitti . Denna gang till Chengdu i sydvastra Kina. Kanske blir ett blogginlagg om det nasta helg!?
Resan till Italien var valdigt, valdigt bra. Jag var alltsa dar pa ledarskapsutbildning. Denna gang lag fokus bla pa interkulturellt ledarskap med prof. Erin Meyer fran INSEAD Paris. For att citera en trott men tillfreds kollega vid middagsbordet "I'm all full of Erin"...hon fullständigt slukade hela gruppens intresse och engagemang med sin narvaro och kunskap. Jag fick ocksa tid med henne att diskutera min situation i Kina. Kort sagt oerhört värdefullt och enorm intressant. Lärdomarna arbetar jag vidare med tillsammans med min coach har i Shanghai med malet att vaxa som ledare i en global organisation :)
F.o. var maten helt enormt god...jag sticker ut hakan och korar det till den enskilt basta mat-upplevelse jag haft under en vecka med forhoppning att nagon svenskataland fransman utmanar mig. Shit vad Italienarna ar stolta over sin mat, det ar ren passion och kärlek utan kompromisser. Hade aven tid for lite sightseeing av Rom och hann bla med att se kulturskatterna nedan och dessutom en guidad visning av Vatikanen och Peterskyrkan. Rom var fantastiskt och hit vill jag atervanda tillsammans med Lina. Erik
Nytt hus - ny motionsrunda. Ska ut och försöka hitta någon som är lagom lång. Ska dessutom testa mitt knä igen efter ett par månaders vila från löpning. Jag fick löparknä under förra året, återkom då och då tills det stannade och även höften började göra ont och jag inte kunde springa en meter.
Nu håller jag tummarna för att det ska fungera! Ett sista tips kvar att testa, nämligen spring varje dag men kort-knepet. Har redan bytt skor, vilat, masserat, stretchat, isknepet är för svårt om man inte har en frys.
lördag, februari 7
Stekning pågår av pajerna. En form av pirog blir det mer som. Man äter den varm och nystekk, gärna med lite vinäger på så man får lite syrlighet.
fredag, februari 6
Jag bad att få room service kl 07.00 så jag ska hinner gå till jobbet i tid (kommer ta ca 25 min). Det jag glömde var de skulle knacka på lördag och söndag också... Så jag var inte helt klar på var jag var i morse när kl 07.00 det knackar på både en och två gånger.
Men jag kom ju upp i tid och får mkt lördag idag. Frukosten ser ni till vänster.
Tyvärr råkade jag spilla ut det stora glaset med kaffe över min bokhylla, min helklädda kontorsstol, min heltäckningsmatta samt vägg och gardiner...
Ja, det var ett stort glas och innehöll ca 3 dl odrucken mjölkkaffe. Jag var alltså trött imorse och detta gjorde inte humöret bättre, att paniktorka och hoppas att rummet inte kommer lukta sur mjölk framöver...
Det här är kostnadsläget i Kina.
En lägenhet i Sverige kostar motsvarande att bo på nybyggt hotell, 4*, room service kl 07.00 varje morgon med frukost, städ varje dag (om man vill, jag avsade mig detta till 1/vecka), 2 st 42 tums plattskärmar, 10:e våningens utsikt, allmänt snygg inredning (beige, guld och någpt rödbrunt trä)
Dags att packa upp i mitt nya hem... Mina kollegor trodde inte sina ögon när de såg (och bar) alla mina saker. De trodde jag hade max två resväskor. Jag har nu fyllt upp alla lådor och skåp som finns, i hotellrum är ju alltid förvaring relativt begränsat eftersom det är för resande gäster.
Jag använde 2 timmar på fredagkvällen till att packa upp. Fick min första besökare till ett telefonmöte på kvällen, så jag ville ju snygga upp lite och få bort kartonger.
onsdag, februari 4
En kartong är bara skor. Mycket kläder. Mycket elektronik-prylar. En-två kartonger böcker. En kartong hygiengrejer och typ hudkrämer. (Vad ska man med så mkt olika till egentligen...!)
Har lyckats fylla tre resväskor, 10 kassar, 4 kartonger, men ännu är inte allt nere, det blir en packdag imorgon också misstänker jag. Det är så tråkigt att packa ner, roligare att packa upp.
tisdag, februari 3
Dagens present. Återkom till jobbet och fick en drake av liten kille på en annan avdelning. Liten och liten, men han är bara 23 år och i Kina är åldern en viktig statussymbol. Så låg ålder = man ska inte sticka ut fötterna. I och med att han är yngst så visar han en väldig respekt, ödmjukhet och blyghet. Han skulle nog aldrig säga emot någon äldre även om han visste att han hade rätt! Åtminstone inte förrän om ett par år.
Det är en skillnad mot i Sverige där man uppmuntras till att allas åsikt är lika värd och man inte behöver be om ursäkt för att man är ung. Men här hos oss (på vårt företag i Kina) måste jag säga att det suddas ut mer och mer, man ser att unga talanger snabbt avancerar och får mer ansvar. Men i människor beteende kan man fortfarande läsa att de själva är medvetna om deras ålder.
måndag, februari 2
Nu när jag började googla mer på Xuanhua hittade jag en summering av gripna personer för att medverka i Falun Gong som är olagligt i Kina. Enligt källan är 55 personer illegally arrested.
Två personer bodde här i staden, Ms AnShufen och Mr LiuXin. (Se nedan inklippta) Jag har i veckan läst Stieg Larssons tre böcker i Millenium-serien och myndigheter som kan arbeta utan öppen granskning känns numera ganska läskiga, då man i böckerna upplever ett rättsövergrepp och känner hopplösheten. Hur Kinas myndigheter sköter sig har jag ingen aning om, informationen från västerländsk media och från kinesisk media skiljer sig lite när det kommer till vinkling av reportage kring Tibet-frågor och annat. Det gäller ju att vara kritisk både mot svensk media och kinesisk media.
"Number 22. [Zhangjiakou City, Hebei Province] Ms. An Shufen and Mr. Liu Xin Arrested
At 11:00 a.m., on June 17, 2008, Ms. An Shufen from the Xuanhua District of Zhangjiakou City was arrested at home by officers from the State Security Division of the Xuanhua District Police Department. She is currently being held in the Qiantun Detention Center of Zhangjiakou City.
Mr. Liu Xin, 55, lived on the Shengli North Road, Wanfeng Minor District, Xuanhua District, Zhangjiakou City of Hebei Province. At a little past 2:00 p.m., on June 16, 2008, officers from the Jianguo Street Police Station broke into Mr. Liu Xin's clinic in the Wanfeng Minor District and arrested him. Later the police ransacked his clinic and home. They confiscated a computer, two televisions, two VCDs, a printer, more than two hundred discs, cash, and other items. Mr. Liu Xin is currently being held at the Xuanhua Detention Center."
Googla på Xuanhua district på wikipedia.org. Googla sedan på Yongle på wikipedia.org. (Använd engelska)
Idag var jag på en biltur och såg 8 av de 13 ming-gravarna norr om Beijing. De byggdes under Ming-dynastin av kejsaren som kallades Yongle. Denna kejsare hann bl.a flytta huvudstaden från Nanjing till Beijing och bygga förbjudna staden.
Han föddes 1360 och hette då Zhu Di och före han blev kejsare 1402 så var han "prins Yan"och hade hand om områdena kring Beijing. Han var duktig på att bekämpa mongolerna som var ett hot från nord-väst.
Xuanhua kallas också porten till Beijing (jag översatt från Mr Zhangs kinesiska, kanske finns mer detaljerat namn). Xuanhua är en jättegammal stad och har spår av en mur och gamla klocktorn som var enda vägen genom staden, genom klocktornen. Allt trafik från nordväst (mongolerna!) måste gå genom dessa portar. Prins Yan hade tydligen hand om Xuanhua såg jag då jag läste om staden! En spekulation är att viktiga slag utkämpades just här, men att Xuanhua inte nämns i artikeln om Yongle. Jag måste hitta fler källor på detta...
Jag visste att tornen också var ca 500 + år och när då ming gravarna visade sig vara från samma period så var det ett kul sammanträffande.
Xuanhua är en historisk väldigt viktig stad och ett militärt område, det kan man inte tro när man tänker hur relativt liten den är för att vara en kinesisk stad. Och eftersom Kina har så många kulturhistoriska grejer att se som Xian, förbjudna staden, sommarpalatset... listan går att göras lång, så de som kommer till Kina måste ju såklart beta av de högst prioriterade sighterna, men Xuanhua har också en häftig historia!
söndag, februari 1
Klädköpar-ångest. Jag och Erik spenderade ytterliggare 5 timmar på att leta vinterjacka åt mig. Alla har trekvartsärm det kan man ju inte ha då fryser man ju om handlederna. Oj, just ja, det är ju bara när jag sätter på mig de små jackorna det blir trekvartsärm...
Dåliga fotografer... Erik åker med sin Nikon D50 och x-antal objektiv till Vietnam, med nästan tomt batteri och ingen laddarsladd. Jag garvar ganska gott åt det, något jag kan reta honom för ett tag framöver när han vill köpa nya kamera prylar.
Men sen upptäcker jag att när jag tagit två kort på erik med min kamera när vi spelar tennis dag 1 så dör mitt batteri också! Och ingen laddarsladd...
Så här, varsågod, njut av min enda bild av vietnam! En tennisbana och lite träd...
(Räddning är väl dagens moderna mobiltelefoner, Erik kommer visa lite bilder tagna med den senare...)